Ara
Türk Lirası
Geri Dön

Sıvı Kromatografisi Kütle Dedektörlerinin (LC-MS) Temel Bileşenleri

Sıvı Kromatografisi Kütle Dedektörlerinin (LC-MS)  Temel Bileşenleri

Şekil 1 LCMS sisteminin temel bileşenleri

Bir LC ünitesinin temel bileşenleri şunlardan oluşur:

  •  Pompa - mobil fazı gerekli akış hızında iletir,
  •  Otomatik Örnekleyici - örnekleri enjekte eder,
  •  Kolon - bileşenlerin ayrılmasını sağlar,
  •  Dedektör - bir numunedeki ayrılmış bileşenlerin analizini sağlar,

Bir LCMS sistemi şu şekildedir  (Şekil1) :

  •  LC ünitesi,
  •  LC ve MS arasında bir arayüz ,
  •  Numuneleri iyonize eden bir iyon kaynağı (örneğin API birimi),
  •  İyon yönlendirici (oluşturulan iyonları MS'ye verimli bir şekilde sokan bir elektrostatik lens)
  •  İyonları kütle/yüklerine ( m/z ) göre ayıran bir kütle analiz cihaz kısmı,
  •  Ayrılan iyonları tespit eden bir dedektör ünitesi.

Yaygın MS dedektörleri, elektron çoğaltıcı ve mikro kanallı plaka (MCP) ile birlikte ikincil elektron emisyon işlemi ile çalışırlar. LC kromatogramı ile birlikte, dedektöre ulaşan iyon miktarı bir sinyal yoğunluğuna dönüştürülür ve bilgisayara gönderilir. İyon yönlendirici, kütle analizörü ve dedektörün tümü kütle dedektöründe bir vakum içinde yer alır. Vakumda tutularak üretilen iyonlar, minimum çarpışma ve kayıpla kütle dedektörüne aktarılabilir, analiz edilebilir ve tespit edilebilir.

Geleneksel kromatografi sistemleri yalnızca tek bir kolon ile ayrım sağlarken, çok boyutlu kromatografi teknikleri ile aynı anda çalışan birden çok farklı ayırma metotları ve kolonlar ile ayrım etmek mümkündür. Bu sistem, tek başına geleneksel LC ile mümkün olmayan daha yüksek seçicilik elde edebilen iki boyutlu LC (2D-LC) sistemi olarak adlandırılır. Çok boyutlu LC için çeşitli uygulamalar (örneğin çevrimiçi ve çevrimdışı) kullanılabilir ve bir kütle dedektörüne bağlanabilir.  2DLC'nin analizlerde kullanılması ile bir temizleme (trapping) ve ön konsantrasyon adımları uygulanır. Bir diğer uygulamada ise, trap yani ön temizleme adımı olmadan bir 2D-LCMS/MS sistemi, kütle dedektörü analizi için uçucu olmayan bir mobil faz ile ayrımın ardından kütle dedektörü sistemi ile uyumlu bir mobil fazlara geçişi sağlayarak kolondan ayrılan bileşiklerin kütle dedektörüne uyumlu bir mobil faz ile elektron çoğaltıcıya gönderilmesini ve analiz edilmesini sağlar.

Çeviri Makale Kaynağı: https://www.shimadzu.com/an/service-support/technical-support/analysis-basics/basics_of_lcms/basic_instrumentation.html

Yorumlar
Yorumunuzu bırakın Kapat