Ara
Türk Lirası
Geri Dön

Laboratuvarda Veriye Dayalı Varlık Yönetimi ve Faydaları

Laboratuvarda Veriye Dayalı Varlık Yönetimi ve Faydaları

İlk yatırım maliyetli olsa da, akıllı varlık yönetimi uzun vadede büyük tasarruf sağlayacaktır.

Nesnelerin İnterneti'nin ortaya çıkışı sayesinde, akıllı varlık yönetimini uygulamak ve başarıya ulaşmak her zamankinden daha kolay. Veriye dayalı varlık yönetimi ile laboratuvar yöneticileri operasyonları düzene sokmaya, daha akıllı satın alma kararları vermeye ve kilit paydaşlara daha güvenilir sonuçlar vermeye hazır olurlar.  Akıllı bir varlık yönetimi sisteminin uygulanması, zaman ve çaba açısından önemli bir yatırım gerektirebilirken, sistem mükemmel bir uzun vadeli yatırım getirisi sağlayabilir. Akıllı varlık yönetiminin sunduğu sayısız fayda arasında en önemlilerinden bazıları şunlardır:

Önemli Avantajlar

Sürdürülebilirlik;

Çevreye duyarlılık dünya’nın geleceği için git gide daha çok önem kazanıyor. Bu nedenle birçok üretici cihaz kullanımını takip edebilen sensörler gibi enerji tüketimlerini azaltmanın yollarını arıyor. Bu veriler daha sonra laboratuvar süreçlerini optimize etmek için kullanılabilir, böylece daha az enerji tüketilebilir veya daha fazla güç verimli olabilecek yeni ekipman için satın alma kararları için bilgi sağlayabilir. Bu maliyetleri azaltırken çevreye olan olumlu katkıyı da arttırır. Böylelikle daha sürdürülebilir bir laboratuvar elde edilmiş olur.

Daha iyi bir planlama;

Veriye dayalı bir varlık yönetimi stratejisinin diğer bir bileşeni de planlamadır. Laboratuvar yöneticileri, kullanımı takip ederek, her araştırmacının deneyleri için her aletle yeterli zaman almasını sağlayan ekipman programları uygulayabilir. Bu, iki araştırmacının aynı araca aynı anda ihtiyaç duyması durumunda ortaya çıkabilecek çatışmaları önleyerek zamandan ve hayal kırıklığından tasarruf sağlar.

Ek olarak; cihaz programlama, yıllık bakımlar, kalibrasyonlar ve sorun giderme işlemlerinde yardımcı olur. Laboratuvar yöneticileri, herhangi bir noktada aleti kimin ve ne için kullandığını görebilir. Bu verilere sahip olmak, sorun gidermede bazı varsayımları ortadan kaldırabilir ve soruşturmalarda doğru kişilerin sorumlu tutulmasını sağlayabilir.

Son olarak, planlama yazılımı, kimin neyi rezerve edebileceğini sınırlayan erişim kontrol özellikleriyle güvenlik sorunlarını azaltabilir. Örneğin, kötü niyetli bir çalışanın laboratuvardaki bir iş istasyonundan gizli bilgileri çalmasını veya acemi bir bilim insanının çalıştırma konusunda tam olarak eğitim almamış olabileceği bir ekipman parçasına müdahalesini önleyebilirler.

 

Bilgilendirilmiş karar verme;

Veri destekli kararlar, laboratuvar yöneticilerinin karar verme süreçlerine güvenmelerini sağlar. Laboratuvar varlıkları hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplamak, yöneticilerin kararlı olmasına, varsayıma dayalı kararlardan daha kısa sürede daha akıllı kararlar almasına yardımcı olabilir. Örneğin kullanım verileri, laboratuvar yöneticilerinin hizmet sözleşmelerine öncelik vermesine ve önleyici bakım programlarını ayarlamasına olanak tanır.

Diğer durumlarda, servis ve onarım günlüklerinden elde edilen bilgiler, laboratuvar yöneticilerine bir aleti ne zaman değiştireceklerine karar vermede yol gösterebilir. Bu günlükler daha sık güncelleniyorsa, muhtemelen söz konusu varlığın fazla ömrü kalmamıştır. Laboratuvar yöneticisi, bu tür trendleri bularak, mevcut parça veya cihaz ömrünü tamamlamadan önce yeni bir parça veya cihaz bulmak için çalışmaya başlayabilir ve bu da olası arıza sürelerini en aza indirmeye yardımcı olur.

Dijital ve otomatik takip;

Hataya açık olan bilgileri manuel olarak kaydetmek için insanlara güvenmek yerine, dijital varlık yönetimi çok daha güvenilirdir. Bu platformlar aynı zamanda veri toplamayı otomatikleştirebilir ve gerçek zamanlı izleme için verilerin raporlara ve çizelgelere çekilebildiği bir LIMS'e veya panoya aktarabilir. Bu dereceye kadar otomasyon önemli bir zaman kazandırabilir.

Ek olarak, dijital depolamanın kullanılması mevzuat uyumluluğunu basitleştirir. Örneğin, bazı platformlar FDA'nın 21 CFR Bölüm 11 gerekliliğine uygunluğu sağlar. Bu, erişim kontrolü, denetim izleri oluşturmak için etkinlik kaydı, ağ şifreleme ve daha fazlası gibi özellikler dahil edilerek gerçekleştirilir.

Paydaşlarla ilişkileri korur;

Otomatik varlık verisi toplama ve izleme, hassas numunelerin korunmasına yardımcı olur. Örneğin modern ULT dondurucular, otomatik olarak veri merkezlerine aktarılabilen kapsamlı sıcaklık kayıtlarına sahiptir. Verilerin bu hacmi ve çözünürlüğü, laboratuvar yöneticilerinin saklanan numunelerin yaşayabilirliğine tam olarak güvenmelerini sağlar. Bu güven ve onu destekleyecek veriler olmadan, yöneticiler paydaşlara bu kadar etkili bir şekilde hizmet veremezler.

Zaman kazandırır;

Cihaz izleme, çifte testleri ve analizlerdeki ölü zamanları azaltarak zamandan tasarruf sağlayabilir. Bir deney sıkı bir sıcaklık aralığı gerektiriyorsa, bu aralığın bir derece bile dışına çıkmak, tüm deneyi geçersiz kılacak ve yeniden yapılması gerekecektir. Bununla birlikte, gerçek zamanlı varlık izleme ile, sıcaklık sorunu deney yapılmadan önce yakalanıp düzeltilecek ve böylece deneyi gerçekleştirmekle ilgili zamandan, sarf malzemelerinden ve paradan tasarruf edilecektir. Bunun yine gereksiz enerji tüketimini ve atık üretimini engellediği için çevreye olan zararı azaltma noktasında ciddi katkıları olacaktır.

Maliyet tasarrufu sağlar;

Sonuç olarak, yukarıdaki tüm faydaların ortak bir noktası vardır: para tasarrufu sağlarlar. Daha az enerji kullanma çabaları, doğal olarak elektrik maliyetlerini düşürür, enstrüman planlama, çifte testlerden kaynaklanan boşa harcanan zamanı azaltır ve kararlar verilerle desteklendiğinde bütçeler optimize edilir. 

Ayrıca, paydaşlarla ilişkilerin korunması, müşterilerin kaybolmamasını ve gelirin azalmamasını sağlar. Son olarak, atasözünde denildiği gibi, VAKİT NAKİTTİR. Deney tekrarlarını ve deneyler sırasındaki ölü zamanları azaltarak zamandan tasarruf etmek, paradan tasarruf etmektir.

Varlık yönetimi için veriye dayalı bir platformu kullanıma sunmak, önceden önemli ölçüde zaman ve enerji gerektirecektir. Sistemin bakımı da devam eden bir görev olacaktır. Bununla birlikte, veriler etkin bir şekilde kullanılırsa, akıllı varlık yönetimi çözümleri çok kısa sürede kendi masraflarını karşılar ve bir laboratuvar yöneticisinin operasyonları nasıl geliştirebileceğine dair sürekli içgörü sunar.

Bunlarla beraber; doğru ve düzenli kayıt edilmiş veriler yorumlanarak mevcut durum analiz edilebilir ve gelecek projeksiyonları daha net çizilebilir. Laboratuvarlarda elde edilen bu dijital veriler doğru kullanıldığında şirketler için bir maden niteliğinde olacaktır.

 

 

Yorumlar
Yorumunuzu bırakın Kapat