Ara
Türk Lirası
Geri Dön

Laboratuvarda Kesici ve Delici Atıkların Kullanımı ve İmhası

Laboratuvarda Kesici ve Delici Atıkların Kullanımı ve İmhası

Kesici ve delici atıkların neler olduğu ve bunların toplanması ve imhası prosedürleri "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde" açık bir şekilde belirtilmiştir.

Kesici-Delici Atık: Enjektör ve diğer tüm tıbbi girişim iğneleri, lanset, kapiller tüp, bisturi, bıçak, serum seti iğnesi, cerrahi sütur iğneleri, biyopsi iğneleri, intraket, kırık cam, ampul, lam-lamel, kırılmış cam tüp ve petri kapları gibi batma, delme, sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıkları

Kesici-Delici Atık Kabı: Kesici ve delici atıkların toplanması ve biriktirilmesi amacıyla kullanılır.

Teknik özellikleri; Kesici ve delici özelliği olan atıklar diğer tıbbi atıklardan ayrı olarak delinmeye, yırtılmaya, kırılmaya ve patlamaya dayanıklı, su geçirmez ve sızdırmaz, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan, üzerinde siyah renkli “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile siyah harflerle yazılmış “DİKKAT! KESİCİ ve DELİCİ TIBBİ ATIK” ibaresi taşıyan plastik veya aynı özelliklere sahip lamine kartondan yapılmış kutu veya konteynerler içinde toplanır. Bu biriktirme kapları, en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları kapatılır ve tıbbi atık torbalarına konur. Kesici-delici atık kapları dolduktan sonra kesinlikle sıkıştırılamaz, açılamaz, boşaltılamaz ve geri kazanılamaz.

Çalışma ve çevre güvenliği açısından bu atıkların uygun kaplarda toplanması ve uygun şekilde bertarafa gönderilmesi çok önemlidir.

Yorumlar
Yorumunuzu bırakın Kapat