GC kolonlarının her zaman mükemmel performans göstermesini dilesek de, kötü pik şekilleri ve düşük ayrımla karşılaştığımız birçok problem olabilir. Böyle bir durumda, sorunun ne olduğunu ve nasıl düzeltileceğini bilmek zor olabilir. Bu blog yazımızda, GC kolonlarında sorun gidermeye yönelik en önemli ipuçlarını ele alacağız.
GC Kolonlarında Sorunları Belirleme
GC kolonlarıyla ilgili sorunlar tipik olarak kendilerini şiddetli bir şekilde gösterir. Pikler beklendiği gibi görünmediğinde, yani bölünmüş, kuyruklu, çok küçük veya çok geniş olduklarında, bir sorun olduğunu bilirsiniz. Bu sorunlar büyük olasılıkla şu üç sorundan biriyle ilgilidir:
1-GC kolon ucunun kesilmesi
2-GC kolonu bağlantısı
3- GC kolonu şartlandırma ve GC kolonu sıcaklığı.
Her birine ayrıntılı olarak bakalım.
GC Kolon Ucunun Kesilmesi
Bir GC kolonunu ilk kez kullanacaksanız öncesinde düzgün bir şekilde her iki ucundan da kesmelisiniz. Kesilmez ise, piklerde yayvanlaşma, alıkonma sürelerinde kayma ve pik şekillerinde bozulma gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Yeni GC kolonunun uçları alevle kapatılmışsa, kolon duvarına tamamen dik olan düz, pürüzsüz kesimler kullanılarak her bir ucun en az 10 cm kesilmesi gerekir.
GC kolonu ucunun kesilmesi açılı veya pürüzlüyse, piklerde yarılma, omuzlanma veya kuyruklanma gibi problemlere neden olabilir. Bu nedenle, kestiğimiz ucu pürüzlülük açısından kontrol etmek için bir büyüteç veya mikroskop kullanarak kesim açısının doğruluğunu ve pürüzsüzlüğünü kontrol etmeniz önerilir.
GC Kolonu Bağlantısı
GC kolonunuz düzgün bir şekilde kesildikten sonra onu sisteme bağlamalısınız. Bağlantı sırasında üreticinin talimatlarına harfiyen uyun. Genel olarak, kolon bağlantısı ile ilgili sorunlar şunları içerir:
- İnlet bağlantı ucunun çok uzun olması : Kantitatif yeniden üretilebilirlik tehlikeye girmiş.
- İnlet bağlantı ucunun çok kısa olması : Piklerin genişlemesi (ekstra ölü hacim nedeniyle).
- Dedektör bağlantı ucunun çok uzun olması : Yüksek taban çizgisi gürültüsü (alev tabanlı dedektörler ayrıca ani yükselmeler de üretebilir).
- Dedektör bağlantı ucunun çok kısa olması : Piklerin genişlemesi.
GC Kolonlarının Şartlandırılması
GC kolonunu bağladıktan sonra kullanıma hazır hale getirmek için şartlandırmanız gerekir. Bunu yapmak için öncelikle inlet kısmını takın, gazı açın ve 10-15 dakika ortam sıcaklığında gazın akmasına izin verin. Buradaki amaç kolondaki oksijen ve nemden kurtulmaktır. Ardından, maksimum eğime ulaşana kadar fırının sıcaklığını dakikada 10°C artırarak kolonu koşullandırın.
Koşullandırıldıktan sonra, GC sütunlarını kirletici maddelerden uzak tutmak için düzenli bakım programı izlemelisiniz.
Kolonda akışı engelleyici kirletici maddeler veya tıkanıklık veya başka bir neden varsa, aşağıdaki gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz:
- Piklerde bozulma
- Pik boyutunda bir değişiklik
- Arkaplan gürültüsü
- Hayalet pikler
- Seçicilikte kayıp
- Rezolüsyon kayıpları
- GC kolon ömrünün azalması
GC Kolon Sıcaklığı
GC kolon sıcaklığı da sonuçlarınızı etkileyebilir. Sıcaklık çok düşükse, geniş bir solvent piki elde edebilirsiniz. Kolon sıcaklığınız çok yüksek olduğunda, seçicilik hassasiyet kaybına neden olabilir.
Ek olarak, GC kolon sıcaklığındaki değişiklikler ayrıca aşağıdakilere neden olabilir:
- Piklerde genişleme veya kuyruklanma
- Piklerde omuzlanma veya çatallanma
- Taban çizgisinde kayma
GC kolonu kesme, GC kolonu bağlantısı ve GC kolonu bakımının her yönü analizlerinizin sonucunu etkileyebileceğinden, GC kolonunuza ilk günden itibaren en iyi şekilde bakmanız çok önemlidir.
GC sütunu bakımı, GC sütunu bakımı hakkında herhangi bir sorunuz varsa veya GC sütunları hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız info@labakademi.com adresimize mail atarak teknik uzmanlarımızdan veya sitemizdeki CANLI SOHBET eklentisinden bize ulaşabilirsiniz.
Orhan Çakan