Ara
Türk Lirası
RSS

'2022' 'Mart' blog yazısı

HPLC Eğitimi Neden Almalıyım?
Yorumlar (0) HPLC Eğitimi Neden Almalıyım?
HPLC, Yüksek perfomasnlı sıvı kromatografisi veya Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi kelimelerinin ingilizce karşılığı olan High Performance / Pressure Liquid Chromatography kelimelerinin baş harflerinin kısaltılması ile oluşturulmuş bir terimdir.
HPLC Terimi ve HPLC Sistemi
Yorumlar (0) HPLC Terimi ve HPLC Sistemi
HPLC; Yüksek performanslı sıvı kromatografisi veya yüksek basınçlı sıvı kromatohrafisi kelimelerinin inglizce karşılığı olan High Performance Liquid Chromatgoraphy veya High Pressure Liquid Chromatography kelimelerinin baş harflerinden türetilmiş bir kısaltmadır.
Kromatografi’nin Sınıflandırılması ve Kromatografide Polarite Kavramı
Yorumlar (0) Kromatografi’nin Sınıflandırılması ve Kromatografide Polarite Kavramı
Kromatografi sistemlerinde ayrım mekanizmaları kromatgorafisi kolonunun dolgu maddesine ve haraektli fazın türüne göre veya uygulama biiçimlerine göre farklı başlıklar altında incelenebilir.
Kütle Dedektörü Elektrosprey İyonizasyon (ESI)
Yorumlar (0) Kütle Dedektörü Elektrosprey İyonizasyon (ESI)
Elektrosprey iyonizasyon (ESI), yapısında bir kılcal iğneye sahiptir. Bu kılcal iğneye yaklaşık ± 3 ila 5 kV'luk yüksek bir voltaj uygulayarak içerisinden geçmekte olan numune çözeltisini püskürtür ve iyonlar üretir.
Kromatografinin Sınıflandırılması
Yorumlar (0) Kromatografinin Sınıflandırılması
Kromatografi; sabit faz, hareketli faz ve ayırma tekniklerine göre farklı şekillerde sınıflandırılır. 1- Adsorpsiyon Kromatografisi 2- Dağılma Kromatografisi 3- Boyut Eleme Kromatografisi 4- İyon Değişim Kromatografisi
Kromatografi Kavramı ve Tarihçesi
Yorumlar (0) Kromatografi Kavramı ve Tarihçesi
Kromatografinin ilk çalışmaları 1860'larda bir karbon yatağından geçirilen parafinin 'ağartılması' deneyine dayanır. Ancak kromatografinin resmi ve akredite ilk keşfi, çeşitli adsorbanlar üzerinde yaprak pigmentlerinin seçici adsorpsiyonu üzerine ayrıntılı çalışması ile 1902'de Mikhail Tswett'e aittir. Kromatografi tekniği Rus botanikci Mikhail Tswett tarafından klorofil ve ksantofil gibi bitki pigmentlerini, cam bir kolona dondurulmuş kalsiyum karbonattan (CaCO3) dolgu maddesinden oluşmuş bir sütundan geçirerek ayırmasıyla kullanılmıştır. Bu bileşenler renkli bantlar halinde gözlemlenmesi nedeniyle Yunancada chroma=renk; grephein=yazmak anlamına gelen kelimeler birleştirilerek ‘Kromatografi’ terimi oluşturulmuştur.
Lambert-Beer(Bouguer) veya Beer’s Yasası
Yorumlar (0) Lambert-Beer(Bouguer) veya Beer’s Yasası
Spektroskopistler için, Lambert-Beer(Bouguer) yasası hiç kuşkusuz spektroskopi'nin en önemli esaslarından biri olan absorbans ile ayrılmaz biçimde ilişkili olduğu için esas teşkil eden bir ilkedir. Lambert-Beer(Bouguer) yasası monokromatik ışığın madde tarafından absorbansını ölçer.
Spektroskopi Kavramı
Yorumlar (0) Spektroskopi Kavramı
Spektroskopi kavramı geçmişte görünür bölge ışığının çeşitli dalga boylarına ayrılıp spektrumlarının elde edilmesi için kullanılırken günümüzde madde ile elektromagnetik ışığın etkileşimini inceleyen bilim dalı olarak tanımlanmaktadır. Spektrum kavramı bugün elektromanyetik ışıma ile madde arasındaki etkileşimlerle ilgilenmekten öteye giderek madde ve diğer enerji türleri arasındaki etkileşimleri de içerecek şekilde genişletilmiştir.
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri
Yorumlar (0) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri
Hareketli fazın pompalar vasıtasıyla basınç oluşturarak kolona verildiği ve dedektör sisteminden geçirilerek nitel ve nicel analizlerin gerçekleştirildiği sistemlere Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi (HPLC) adı verilir.